• Gratis verzending in Nederland & Belgie            • Levertijd 2 dagen             • Alle materiaal inbegrepen            •❤ Levenslange herinnering            • Bereikbaar via Whatsapp              • Binnen 2 minuten besteld.

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE

Wat kost een bruiloft?

Gefeliciteerd! Je hebt je partner ten huwelijk gevraagd. De voorbereidingen met betrekking tot het organiseren van jullie trouwdag kunnen beginnen. Maar wat kost een bruiloft? Als je op het internet gaat zoeken naar ‘wat kost een bruiloft?’ zie je al snel dat de gemiddelde kosten voor een bruiloft ongeveer zo’n €15.000 bedragen. Kost een bruiloft […]Lees meer

Levertijd 2-3 werkdagen

Gratis verzending NL/BE

Achteraf betalen

Compleet geleverd

Wat kost een bruiloft?

Gefeliciteerd! Je hebt je partner ten huwelijk gevraagd. De voorbereidingen met betrekking tot het organiseren van jullie trouwdag kunnen beginnen. Maar wat kost een bruiloft? Als je op het internet gaat zoeken naar ‘wat kost een bruiloft?’ zie je al snel dat de gemiddelde kosten voor een bruiloft ongeveer zo’n €15.000 bedragen.

Kost een bruiloft echt zoveel? Je wilt immers ook weer niet té veel geld uitgeven aan je trouwdag aangezien je ook nog een huwelijksreis wilt maken. Wij hebben voor je uitgezocht welke kosten er bij een bruiloft komen kijken en hoe je eventueel kunt besparen op deze kosten. Het gaat er immers niet om hoeveel geld je uitgeeft aan je bruiloft, maar om de sfeer die gecreëerd wordt en de liefde die van jullie als bruidspaar afspat.

Het budget

Voordat jullie aan de slag kunnen met het vormgeven van jullie bruiloft, is het belangrijk dat jullie een budget vaststellen. Wees hierbij realistisch en bedenk eventueel hoeveel geld je nog bij elkaar moet sparen. Bedenk samen wat jullie over hebben voor een bruiloft. Nadat jullie dit gedaan hebben kun je uitrekenen hoeveel maanden je ongeveer nodig hebt om dit bedrag bij elkaar te sparen.

Wat kost een bruiloft? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Bij het vaststellen van jullie budget is het wel belangrijk dat jullie realistisch zijn. Je kunt wel een budget van €15.000 voor ogen hebben, maar wat nu als je inkomen hiervoor niet toereikend is? Je kunt natuurlijk altijd een keer minder uit eten gaan of minder nieuwe kleding kopen om vervolgens meer geld over te houden om te sparen. Maar helemaal niet meer uit eten gaan of nieuwe kleding kopen tot aan jullie trouwdag is misschien ook niet de beste optie.

Ga samen aan de slag met het vaststellen van jullie budget en kijk hoe je slim kunt besparen op de kosten voor een bruiloft. Uiteindelijk kom je zo op het definitieve budget en weten jullie hoeveel maanden jullie nodig hebben om dit bedrag bij elkaar te sparen. Hierna kan het inplannen en vormgeven van jullie trouwdag beginnen!

Maak een begroting voor jouw bruiloft

Nu jullie het budget hebben vastgesteld kunnen jullie een begroting gaan maken van alle bijkomende kosten. Voordat jullie deze begroting kunnen gaan maken, moeten jullie wel een beetje een idee voor ogen hebben over hoe jullie de bruiloft vorm willen gaan geven. Willen jullie trouwen op een landgoed, of toch liever in een kasteel? Willen jullie een groot trouwfeest, of willen jullie enkel dineren en borrelen met een klein selectief gezelschap?

Geef een globale invulling aan jullie bruiloft en maak van tevoren een begroting. Door dit van te voren te doen heb je een reëel beeld over welk budget je hebt voor het kopen van een trouwpak, trouwjurk en trouwauto. Door op voorhand een budget vast te stellen en aan de hand hiervan een begroting te maken, kun je teleurstellingen voorkomen.

Er zijn een aantal standaard onderdelen die je op de begroting voor jullie bruiloft kunt noteren. Houd bij het maken van een begroting wel altijd rekening met eventuele onvoorziene kosten. Het is slim om hiervoor ongeveer 10% van het totale budget voor te reserveren.

Wat kost een bruiloft: de gemiddelde kosten op een rijtje

Om jullie een idee te geven over de kosten van een bruiloft, hebben we jullie een eindje op weg geholpen. We hebben namelijk een overzicht gemaakt per categorie. De kosten die je in dit overzicht zijn weergegeven zijn gebaseerd op de gemiddelde tarieven. Let op: dit is dus een gemiddelde waardoor de kosten per categorie af kunnen wijken. De exacte kosten kunnen namelijk per gemeente en bedrijf verschillen. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten per categorie. Bij het vaststellen van deze kosten is uitgegaan van 50 bruiloftsgasten.

 • Trouwkaarten: ongeveer €158 voor 50 kaarten
 • Fotograaf of videograaf: gemiddeld zo’n €1379 voor 8 uur
 • Trouwjurk: gemiddeld ongeveer €1400,-
 • Trouwpak: gemiddeld ongeveer €1000,-
 • Trouwlocatie en catering: gemiddeld zo’n €6500,-
 • DJ of band: gemiddeld ongeveer €1200,-
 • Trouwringen: ongeveer €800,- per paar
 • Trouwambtenaar: gemiddeld zo’n €700,-
 • Bruidsboeket: gemiddeld zo’n €94,-
 • Bruidscorsages: gemiddeld zo’n €100,-
 • Bruidskapsel en bruidsmake-up: gemiddeld zo’n €300,-
 • Bruidstaart voor 50 personen: gemiddeld zo’n €330,-
 • Trouwauto voor 4 uur: gemiddeld €350,-
 • Huwelijksbedankjes: gemiddeld €250,-
 • Huwelijksnacht: inclusief ontbijt ongeveer €310,-
 • Huwelijksreis: gemiddeld ongeveer €2500,-
 • Trouwbanners 

Deze kosten zijn exclusief onvoorziene kosten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bruiloft decoratie en het aankleden van bruidsjongens of bruidsmeisjes. Natuurlijk is het mogelijk om te bezuinigen op de kosten. Je kunt een bruiloft echt zo duur en zo goedkoop mogelijk maken dan jullie zelf willen. Echter is het wel belangrijk om jullie trouwdag volledig naar jullie wensen en behoeften vorm te geven. Trouwen doe je vaak maar één keer in je leven en je wilt later wel terug kunnen kijken op jullie trouwdag als één van de mooiste dagen uit jullie leven samen.

Bespaarmogelijkheden

‘Wat kost een bruiloft?’ is een vraag die ieder stel met trouwplannen heeft. Er is niet zomaar een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Dit komt omdat de kosten voor een bruiloft per bruiloft enorm van elkaar kunnen verschillen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, kun je een bruiloft zo duur en zo goedkoop mogelijk maken.

Als jullie goed weten wat jullie belangrijk vinden voor jullie trouwdag is het makkelijk om op bepaalde kosten te besparen. Wanneer jullie de trouwlocatie en de catering belangrijk vinden, dan bespaar je niet op deze kosten maar eventueel op een ander onderdeel van jullie trouwdag. Bijvoorbeeld op jullie huwelijksnacht. Ook kun je er voor kiezen om te trouwen op een dinsdag. Dit is vaak goedkoper aangezien je op dinsdag bij veel gemeenten vaak niet de kosten voor een trouwambtenaar hoeft te betalen.

Uiteindelijk gaat het tijdens jullie trouwdag om de sfeer die gecreëerd wordt en om het vieren van jullie liefde voor elkaar. Het is belangrijk om te weten met welke kosten jullie rekening moeten houden en dat jullie een antwoord krijgen op de vraag: ‘wat kost een bruiloft?’ maar dit moet niet de boventoon voeren. Voor ieder budget is er namelijk een prachtige trouwdag mogelijk!

Wat kost een bruiloft?
Wat kost een bruiloft?

Bekijk alle welkomstborden →

Wat kost een bruiloft?